Većina nas svakodnevno u automobilu provodi oko sat vremena. Neki više, neki manje. Neću sad sitničariti oko točne minutaže, ali želim skrenuti pozornost da smo  u ovo ludo vrijeme kad svi nekud žure i tempo je postao koma, vezani uz auto, da se vozimo na posao (ako imamo sreću da ga imamo) ili se vraćamo od nekud. Idemo Htjeli ili ne, automobil danas više nije luksuz nego se profilirao kao potreba. Ja sam tip koji dnevno provodi u automobilu oko sat, sat i pol te napravim svaki dan oko šezdesetak kilometara.

Moja srednja klasa automobila meni je draga. Ne patim na to da moram imati mrak auto, da mora biti Mercedes, Audi ili već nešto „fensi“. Bitno mi je da ljeti radi hlađenje, a zimi grijanje. Postoji i CD player koji čita i mp3 i to mi je dovoljno za ugodnu vožnju. Naravno, tu je i velika pepeljara. O da, ja sam od onih koji puše u autu, od onih koji nepotrebne papire bacaju iza suvozačkog sjedala. Ja sam taj koji auto čisti svakih par mjeseci i ne robujem ja autu. Pa nisam ga otplaćivao pet godina da bih se mučio i čistio svaki dan. On služi meni, a ne ja njemu. Što se same vožnje tiče, volim se voziti umjereno. To znači da poštujem sva važeća ograničenja u gradu, propuštam pješake na zebri, dopuštam vozačima sa strane da se ubace, propustim, dajem žmigavce redovito…. Pazim što radim. I ono što je najbitnije, ne živciram se zbog drugih vozača. Potpuno mi je svejedno da li se netko vozi sporije ili brže, sve dok ne ugrožava moju sigurnost, ja sam totalno cool.

Tek neki dan izbacili su me iz takta. Ali ono, izbacili da sam fakat popizdio. Često me obveze odvedu u Sloveniju, imam nekih poslova tamo, nebitno za priču o kojim se poslovima radi. Nije ništa protuzakonito i odem u prosjeku u tu obećanu zemlju jednom tjedno. Ono što je fenomen kod Slovenaca jest činjenica da vrlo mali postotak, ma ono, sasvim mala mizerija, možda tek neki promil u odnosu na sveopću vozačku slovensku populaciju koristi pokazivač smjera ili narodski zvani žmigavac. I na to sam se već nekako naviknuo mada mi nije jasno da li se to u slovenskim „avto šolama“ ne uči, nema potrebe ili su jednostavno oni to prihvatili kao nepisano vozačko pravilo. I tako svaki put, a posebno na kružnim tokovima, moram predvidjeti, znati kuda će skrenuti. Što se kružnih tokova tiče, Slovenci ih posebno vole. O da, kružni tokovi njima su otkriće. Gdje god je bilo moguće nakalemiti kružni tok, oni su ga stavili. Slovencima su kružni tokovi fetiš. Čovječe, da ne povjeruješ koliko ih ima. Naprosto ih obožavaju, vole te kružne tokove, sve čekam kad će jedan dan osvanuti neki znak „dozvoljeno samo tri kruga“.

I tako ja krenem iz Slovenije prema domovini. Zaustavljam se na kružnom toku i čekam da tri auta koja su već bila u kružnom toku skrenu „negdje“. Naravno da žmigavci nisu bili uključeni. Oni se voze….. I teško mi je procijeniti kud će skrenuti koji od ta tri automobila. Ja, ne želim srljati u kružni tok jer mi zaista ne treba da me naguzi još neki Slovenac.

I čekam ja da se „fantji“ odluče kud skrenuti. U jednom trenu u retrovizoru vidim kako mi se velikom brzinom približava neki auto slovenskih registracija…. I stane on iza mene i sjedne na trubu. Da sjedne, frajer legne… i trubi i trubi i trubi. Nije to trajalo tako dugo kako zvuči, ali nekih desetak sekundi jest. Ubacujem informaciju da su u kružnom toku sada samo dva automobila.  Jedan je nestao, otišao valjda u Europu. I pogledam u retrovizor da vidim koji se to biser našao trubiti i živcirati. U retrovizoru vidim mlađi par, ona mirno sjedi, on manijakalno trubi i s njegovih usana čitam: „Je*o ti pas mater.“ i još nešto….potpuno nebitno što. Možda je spomenuo i nekakve „hrvaške kurbe profuknjene…“.  Nisam uspio razaznati.  Ovo sa psom, mojom majkom i glagolom bilo mi jasno kao dan. Nisam pogriješio, vjerujte mi da je bilo više no očito. Priznajem, u tom trenu izgubio sam kontrolu. Inače se ne dam samo tako izbaciti iz takta, ali ovo je bilo i za moje beskrajno strpljenje pretjerano.

Nisam kriv, stojim i čekam na ubacivanje u kružni tok i koji vrag sad on meni trubi, a k tome mi još spominje to što mi spominje. Potpunim automatizmom, bez ikakvih kontroliranih procesa od strane mozga, u zrak se digla moja desna ruka. Ne samo da se digla ruka, već su se prsti šake posložili upravo tako da je ostao stršati ponosno i gordo, samo moj srednji prst. Moja prenesno značenje za veseljka. I još sam bio toliko odvratan da sam vratio ruku malo unatrag i ponovno ju postavio u valjani položaj kako bi manijaku dao do znanja što mislim o njemu i njegovoj vožnji.

Pokazao sam Slovencu srednji prst i osjećao sam se dobro. O da, osjećao sam se prokleto dobro. Ovo sam napravio po prvi put u životu i bio sam ponosan na sebe. Bio sam ispunjen srećom i smirenošću. Pomješale su se emocije. U isto vrijeme sreća, uzbuđenost, smirenost, strah, sram…. Bio sam izvan sebe. Ali osjećao sam se prokleto dobro. Ponosan na sebe i svoj srednji prst koji sam usmjerio u pravcu začuđenog Slovenca. Naravno da drugarska reakcija nije izostala niti s druge strane. U retrovizoru sam vidio kako je frajer poludio od bijesa, urla, dere se, vrišti, divlja, skviči…I on meni pokazuje srednji prst. Lud je.  A ja hladan, totalno cool. Onako, kao ledeno hladni škropec u smiraj vrućeg ljetnog dana. Čaša, lagano zamagljena koliko je hladan.

I gledam lika kako se uzjogunio, mlada Slovenka ga smiruje, a on nemiran. Smješkam se u sebi samozadovoljno i pobjedonosno. Hrvatska-Slovenija 1:0. Pretekao me on nešto kasnije i usput nešto mahao. Ma možeš divljati do mile volje. Ignoriram ga, ali onako, pomalo bahato. Na prvom semaforu ja iza njega. Možda kakav rasplet? Očekivao sam da će izići iz auta i krenuti u okršaj, verbalni – fizički, svejedno mi je. Spreman sam. Ali nije, frajer je na zeleno krenuo i uz gas nastavio dalje. He he, koji papak mislim si. Hrvatska-Slovenija 2:0. A još sam i na njihovom terenu. Pobjeda je moja. Da me se ne shvati krivo, nemam ja ništa protiv Slovenaca, mogao je to biti i neki Hrvat, Mađar, Talijan. Situacija se poklopila tako da se to dogodilo u susjednoj nam Deželi.

Nemam običaj burno reagirati na ovakve ili slične situacije, ali bio sam isprovociran, a akcija najčešće izaziva reakciju. Ne volim te kvazi vozače koji misle da su najpametniji i da imaju neko nepisano pravo raditi na cesti što žele. Ma dajte se opustite. Uživajte u vožnji, slušajte glazbu, polako i sretno. Daleko od toga da ovakvih „žmigavih“ situacija nema i u lijepoj našoj, ali ovog puta riječ je o našim prvim europskim susjedima. Stoga kad se uputite u Sloveniju, bilo kao bjegunac, bilo kao turist, bilo po jeftine gume ili već nešto četvrto – na žmigavce zaboravite. U kružni tok ulazite bezobrazno i bahato, možda vam onda nadobudni slovenski vozači neće trubiti do iznemoglosti. Prihvatite europska načela vožnje i ne dopustite si da reagirate kao ja, pokazujući srednji prst Slovencu. To je nedopustivo, krajnje primitivno i nekulturno. Opravdano je jedino u slučaju ako se radi o potpuno nekontroliranoj i automatskoj reakciji. Stoga srednji prst u zrak i gremo v Slovenijo.